Yazılım Mühendisi

Yazılım Mühendisleri bilgisayar sistemleri ve uygulamaları geliştirir. Yazılım mühendisleri, iş uygulamaları, işletim sistemleri, ağ kontrol sistemleri ve sosyal ağlar da dahil olmak üzere her gün kullandığımız bilgisayar programlarını tasarlar ve geliştirir. Yazılım mühendisleri iki ana sınıfa ayrılabilir: Uygulama Yazılım Mühendisleri ve Sistem Yazılım Mühendisleri.

Uygulama yazılım mühendisi, bir son kullanıcının ihtiyaçlarını analiz eder ve bu ihtiyaçları karşılamak için özel bir program geliştirir. Uygulamanın parametrelerine ve programın çalıştığı platforma bağlı olarak bir dizi programlama dili kullanırlar. Uygulama yazılım mühendisleri tarafından kullanılan modern diller Java, C, C ++, PHP, Objective-C, Perl ve Python’dur. Mobil uygulama geliştiricileri, akıllı telefonlar ve tabletler için uygulamalar oluşturan uzmanlaşmış uygulamalar yazılım mühendisleridir.

Sistem yazılım mühendisleri bir kuruluşun dahili bilgisayar sistemlerinin oluşturulması, bakımı ve genişletilmesini koordine eder. Satış, envanter, faturalandırma ve bordro gibi her departmanın bilgisayar ihtiyaçlarını organize eder ve bilgisayar sisteminin gelişiminin teknik yönünü kontrol eder. Sistem yazılım mühendisleri bir şirketin intranetini geliştirmekten ve sistem güvenliğini sağlamaktan sorumlu olabilir.

Becerileri ve Sorumlulukları

Yazılım mühendisleri için istenen beceri ve sorumluluklar aşağıda yer almaktadır.

  • Yazılım mühendisleri, son kullanıcıların ihtiyaçlarını analiz eder ve zaman ve maliyet kısıtlamaları içinde yazılım çözümleri geliştirir.
  • Yazılım mühendisleri nesne tabanlı programlama dilleri konusunda akıcı olmalıdır.
  • Yazılım mühendisleri kodu çeşitli dillerde, örneğin C, C# veya VB.Net, C ++,  kullanarak yazma. PHP, HTML&CSS, JavaScript, jQuery bilgisi. (Hangi programlama dillerini öğrenmeliyim?)
  • ASP.NET WebForm, MVC, Web API, Phyton, Swift veya Ruby bilgisi.
  • Java, Node.js veya Objective C bilgisi.
  • Agile Scrum takım çalışması, UI Toolkits ve Frameworks bilgisi/deneyimi ve Ruby on Rails deneyimi.
  • Linux / Unix, Perl veya Shell ile çalışma deneyimi.
  • Yazılım mühendisleri bilgisayar sistemleri ve uygulamalarındaki değişiklikleri programlar, test eder, hata ayıklar, izler ve belgelendirir.
  • Mobil uygulama geliştiricileri olarak bilinen uzmanlaşmış yazılım mühendisleri akıllı telefonlar ve tablet uygulamaları oluştururlar.
  • Sistem yazılım mühendisleri departman hedeflerini inceler ve kuruluşlar için özel bilgisayar sistemleri geliştirir.
  • Uygulama yazılım mühendisi mevcut bilgisayar programlarını güncellenmiş platformlara yeni özelliklerle yükseltebilir.
  • Yazılım mühendisleri mevcut yazılım sistemlerine ve bilgisayar uygulamalarına değişiklikler ve geliştirmeler önermektedir.
  • Yazılım mühendisleri, sistem kurulumunu koordine eder ve projenin teknik özelliklerinin karşılandığından emin olmak için ekipmanın çalışmasını izler.
  • Yazılım mühendisleri, geliştirdikleri sistemlerde sistem güvenliğinden ve veri güvencesinden sorumludur.
  • Veri tabanını tasarlamak, kurmak, bakım ve bütünlüğü için onarımını yapmak, veri tabanı stratejilerinin tasarımını ve gelişimini doğrulamak, veri tabanı performansını ve kapasitesini takip etmek, geliştirmek ve gelecekte ortaya çıkarak ihtiyaçları planlamak, büyük ilişkisel veri tabanları tasarlamak, kurmak izlemek sistem entegrasyonunu sağlama.
  • Veri odaklı uygulamalar oluşturmak için veritabanı geliştirme becerilerini, örneğin MySQL, SQL Server ve Oracle’ı kullanma.

Nerden eğitim alabilirim?

Bu bilişim mesleği alanında aşağıda belirtilen Çizgi Tagem kaynakları yanında Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri bulunmaktadır.  Tıklayınız!

Eğitim Gereklilikleri

Yazılım mühendislerinin, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme, bilgisayar programlama, bilgisayar bilimleri veya benzer bir program odaklı çalışma alanında en az bir lisans derecesine sahip olması gerekir.  Yazılım mühendisliği pozisyonlarında işe başvurma aşamasında sizden belgelendirilmiş örnekleri içeren bir portföy veya uygulamalarınıza ve yazılım geliştirme projelerine canlı bağlantılar istenebilir.

Bir yazılım mühendisi eğitim programında aranabilecek beceriler arasında, Java, C, Objective-C, C ++, Perl ve Python, kullanıcı arabirimi (UI) tasarımı, insan-bilgisayar etkileşimi, web geliştirme, proje yönetimi, Ağ ve veritabanı temelleri, sistem analizi, oyun geliştirme, kişiler arası iletişim bulunabilir.

Yazılım Mühendisi Ücretler

Mühendislik Fakülteleri Lisans ve Yüksek Lisans mezunları bilişim sektöründe  Yazılım Mühendisi kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir.  (Daha büyük grafik için resim üzerine tıklayınız.!)