Sağlık Bilişim Teknisyeni

Sağlık Bilişim Teknisyenleri, elektronik hasta verilerini yönetir. Teknolojinin sağlık sektöründe hızlı bir şekilde yer alması ile birlikte bu alanda çalışacak kalifiye eleman ihtiyacı artmaktadır.

Sağlık Bilişim Teknisyenleri, hastaların elektronik sağlık kayıtlarının (EHR) eksiksiz, doğru, erişilebilir ve güvenli olmasını sağlamak için özel bilgisayar programları ve idari teknikler kullanmaktadır. İlaçlar ilginizi çekiyorsa, güçlü organizasyonel becerilere sahipseniz ve yukarı doğru hareket edebilme potansiyeline sahip, hızla büyüyen bir alanda kariyer yapmak istiyorsanız, sağlık bilişim teknisyenleri sizin için uygun bir alan demektir.

Günümüzün en tercih edilen uzmanlık alanlarından bazıları:

Tıbbi Kodlama: Tıbbi kodlayıcılar, kayıt doğruluğunu sağlamak, EHR gözden geçirme sürecini basitleştirmek ve hasta bakımını iyileştirmek için sağlık kayıtlarındaki tanı ve işlem ifadelerini alfanümerik kodlara çevirir.

Tıbbi Fatura: Klinik verileri uzmanlaşmış fatura işleme yazılımına girer, böylece tıp pratiği sigorta şirketleri ve devlet sağlık kuruluşları tarafından uygun bir şekilde iade edilebilir.

Kanser Kayıt Defteri: Kanser kayıt memurları kanser hastalığı kalıpları, tedavileri ve test sonuçları için hasta kayıtlarını analiz eder ve toplanan verileri ulusal kanser kayıt defteri veri tabanlarında tutar.

Becerileri ve Sorumlulukları

Sağlık Bilişim Teknisyenleri için tipik günlük aktiviteler ve isteğe bağlı özel beceri ve sorumlulukları arasında şunlar bulunur:

  • Hastaların tıbbi verilerini standart elektronik sağlık kayıtları aracılığıyla yönetme.
  • EHR’ye girmeden önce kağıt formlarını ve belgeleri doğruluğunu inceleme.
  • Var olan kağıt tıbbi kayıtları elektronik sağlık kayıtlarına aktarma.
  • EHR’leri yetkisiz erişime karşı korumak için kayıt yönetimi yazılımını kullanma.
  • Sağlık kayıtlarını tutma, elden çıkarma ve arşivleme ile ilgili düzenleyici kuralları anlama.
  • EHR sınıflandırma sistemlerini, sağlık bilgi teknolojisi terminolojisini ve kısaltmalarını anlama.
  • Elektronik sağlık kayıtları veritabanının bakımı ve bakımı için sorumludur.
  • Elektronik veriyi analiz edebilir ve hastalık kalıpları ve tedavi sonuçları hakkında fikir verebilir.
  • Uzmanlaşmış sağlık BT profesyonelleri tıbbi fatura, sağlık kaydı kodlama ve kanser kayıt defteri güncellemelerini gerçekleştirme becerilerine sahip olmalıdır.

 

Nerden eğitim alabilirim?

Bu bilişim mesleği alanında aşağıda belirtilen Çizgi Tagem kaynakları yanında Ulusal ve Uluslar arası faydalanabilecek eğitim platformları ve sınıf içi eğitim alabileceğiniz eğitim merkezleri bulunmaktadır.  Tıklayınız!

Eğitim Gereklilikleri

Giriş seviyesinde Sağlık Bilişim Teknisyenleri işleri için, işe alım yöneticileri genellikle sağlık alanındaki önlisans ya da lisans düzeyinde bir eğitim seviyesi ararlar. Daha spesifik işlemlerin gerçekleştirildiği çok daha fazla uzmanlık gerektiren alanlarda çalışmak içinse Yüksek Lisans veya doktora seviyesinde eğitim gerekebilir.

Sağlık Bilişim Teknisyeni Ücretler

Düz Lise, Meslek Lisesi, Meslek Yüksek Okulu ve Lisans mezunları Sağlık Bilişim Teknisyeni kadrosunda çalışabilmektedir. İyi derecede İngilizce bu alanda gereklidir.  (Daha büyük grafik için resim üzerine tıklayınız.!)